Select Page

Singer Museum Laren ontdekt ‘Whistler-werk’ eigen depot

 

Whistler-werk ontdekt Singer LarenOnderzoek heeft uitgewezen dat Singer Laren over een origineel schilderij van de Amerikaanse kunstenaar James Abbott McNeill Whistler (1834-1903) beschikt. Lange tijd werd getwijfeld aan de authenticiteit van het betreffende werk ‘Symphony in white. The girl in the muslin Dress’.

De Lorm is ervan overtuigd dat het damesportret Symphony in White. Girl in muslin dress van Whistler is, op basis van uitgebreid onderzoek.

“Nederland heeft er een tweede Whistler bij” zegt hij, verwijzend naar het enige andere doek van Whistler in openbaar bezit in Nederland: Arrangement in Gray and Yellow: Effy Deans van het Rijksmuseum.

Bij de opening van het Singer Museum in 1956 werd het schilderij al als een portret van Whistler getoond, maar een expert op het gebied van de Amerikaanse kunstenaar trok de authenticiteit van het doek in twijfel, waarna het in het depot verdween.

Onderzoek
“Ik had het schilderij wel eens zien staan, en de blik van de vrouw liet me niet los”, aldus De Lorm. Hij zocht contact met Arie Wallert, hoogleraar materiaal-technisch kunsthistorisch onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), die eerder de Whistler van het Rijksmuseum had onderzocht.

Uit onderzoek bleek dat beide Whistler-schilderijen met precies dezelfde stoffen zijn geschilderd. Ook in de verfstreken bleek de hand van de Amerikaanse kunstenaar herkenbaar.

Op basis van het onderzoek schrijft het Singer Museum het doek nu weer toe aan Whistler. De tentoonstelling ‘De hand van Whistler’ toont van 14 oktober tot en met 17 januari het doek en de manier waarop het is onderzocht en gerestaureerd.

Bron: NU.nl/ANP